تصفیه فاضلاب صنایع نساجی

تصفیه فاضلاب نساجی بسیار پیچیده می بشد زیرا تنوع در تولید این محصولات زیاد است و الیاف و رنگهای متنوعی در این کار استفاده می شود. گاهی BOD و COD این نوع از فاضلاب به شدت بالا می باشد و تصفیه فاضلاب نساجی باید بسیار پیشرفته و دقیق باشد تا بتوان از پساب های این صنعت به درستی استفاده نمود و خروجی تصفیه فاضلاب نساجی با استاندارد های بین المللی مطابقت داشته باشد. باید توجه داشته باشید که رنگ های به کار رفته در این صنایع می تواند وارد منابع آبی گردد و مانع از نفوذ نور در آب شود و در فتوسنز گیاهان آبی نیز اختلال ایجاد نماید و در کل به سلامت انسان و محیط زیست اسیب برساند.

تصفیه فاضلاب صنایه نساجی

فاضلاب صنایع نساجی دارای TDS بالا نیز می باشد و محیط آن اسیدی است. به صورت کلی می توان فاضلاب نساجی را شامل سفید کننده ها ، پاک کننده ها، انواع رنگ ها، تثبیت کننده ها، آهار و مواد شیمیایی گوناگون دیگر است که به صورت رقیق در آمده است. به دلیل بخش هایی که در خط تولید وجود دارد دمای این فاضلاب تا 50 درجه سانتی گراد نیز می رسد. هر کدام از بخش این کارخانه دارای فاضلاب های جدا گانه ای است که با توجه به موادی که در آن بخش استفاده می کنند با هم متفاوت خواهد بود

تفاوت تصفیه فاضلاب نساجی با فاضلاب های دیگر

تصفیه فاضلاب نساجی با توجه به ماهین این پساب با فاضلاب های دیگر مانند فاضلاب شهری متفاوت می باشد به صورتی که در این فاضلاب BODیک تا 26 درصدCOD می باشد در حالیکه در فاضلاب شهری این عدد به 50 میرسد. فرایند های تصفیه زیستی برای حذف جامدات معلق در فاضلاب اکسیژن مورد نظر بیوشیمیایی می باشد و این روش ها برای حذف رنگها کاربرد چندانی نداشته است زیرا ساختار رنگها سخت و پیچیده است و به راحتی با فرایند های زیستی تجزیه نمی شوند. برای شروع تصفیه فاضلاب نساجی با توجه به شرایط و کیفیت این فاضلاب باید پیش تصفیه ای انجام شود. اصولا فرایند های زیستی برای تصفیه فاضلاب بسیار ارزان تر و راحت تر انجام می‌شود. بیشترین حذف رنگ در تصفیه فاضلاب نساجی از طریق روش های فیزیکی و شیمیایی مانند انعقاد و لخته سازی و جذب سطحی، اسمز معکوس، استفاده از فیلتر های غشایی انجام می شود. روش های سنتی در تصفیه فاضلاب دارای مشکلاتی نیز می باشد. تزریق مواد منعقد کننده که برای پیش تصفیه استفاده می شود باید کاملا دقیق باشد این تزریق برای رنگ بری فاضلاب های نساجی نیز مورد استفاده قرار می گیرد و در صورت عدم دقت می تواند تاثیرات منفی داشته باشد از دیگر معایب این روش ها کنترل PH است. لجن های تولید شده در پایان کار نیز می تواند موجب اتلاف وقت و هزینه گردد و حتما باید به مکان های مخصوص فرستاده شود.

بهترین روش تصفیه فاضلاب نساجی شامل چه مراحلی می شود؟

روش های گوناگونی برای تصفیه فاضلاب ازجمله فاضلاب نساجی وجود دارد که مقرون بصرفه ترین آنها استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب است و همانطور که گفته شد فرایند های زیست نیز جایگاه خوبی درمیان این روش‌ها دارد ولی روش های نوین و پکیج های ترکیبی از چند فرایند در صنایع رایج شده است. فاضلاب نساجی از بخش هایی در کارخانه جمع آوری می شود که شامل شستشو اولیه، رنگرزی و شستشو پس از رنگرزی است تمام این مراحل نشان دهنده مصرف آب زیاد در این صنعت است. پس می توان با تصفیه آن را دوباره در چرخه صنایع مورد استفاده قرار داد. معمولا برای تصفیه فاضلاب نساجی به صورت مشترک از فرایند های فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی است. یکی از موثر ترین روش های تصفیه فاضلاب نساجی که به تایید مراجع ذیصلاح رسیده و انرژی و هزینه های مصرفی را مقدار زیادی کاهش می دهد. اولین مرحله در این روش تصفیه فیزیکی است و آشغال های فاضلاب نساجی که شامل الیاف و پرز می باشد توسط دستگاه های اشغال گیر جدا می شود. مرحله بعدی در پکیج های گوناگون متفاوت است و اگر از منعقد کننده استفاده شود کار دشوار خواهد شد ولی روشی وجود دارد که با استفاده از تجزیه الکتریکی یونها در آند و کاتد جدا خواهند شد و با استفاده از این روش رنگ از فاضلاب جدا خواهد گردید و اساس آن بدین صورت است که گاز هیدروژن در آند جدا خواهد شد و در کاتد مواد منعقد کننده به آلاینده های شیمیایی متصل خواهد شد و از فاضلاب حذف خواهد. بعد از این مراحل به تصفیه بیولوژیک می رسیم که معمولا از تصفیه هوازی به روشMBBR که به معنی تصفیه هوازی با رشد چسبیده در بستر متحرک است استفاده می شود.

پکیج تصفیه فاضلاب پاکان قطره پکیج تصفیه فاضلاب پاکان قطره

پکینگ مدیا در تصفیه فاضلاب چه نقشی دارد؟

پکینگ مدیا به عنوان دانش روز دنیا شناخته می شود که به شکل های مختلف ورقه، بلوک، یا قطعات از جنس پلاستیک پی وی سی می باشد. این جنس معمولا در برابر اسید و الکل، روغن و چربی مقاوم هستند و مواد بیولوژیک نیز مقاوم می باشد. پکینگ دارای دو نوع ثابت و متحرک می باشد. این قطعات طوری طراحی شده اند که نسبت سطح به حجم بسیار افزایش می یابد. پکینگ مدیا در صنایع مختلفی مانند آب و فاضلاب استفاده می شود. مثلا در تصفیه فاضلاب برای افزایش سطح مخزن های بیولوژیکی مورد استفاده قرار می گیرد و در نهایت کارایی تصفیه فاضلاب در بخش بیولوژیک افزایش می یابد. پکینگی که از جنس پی وی سی است و کیفیت بالای هم دارد و در بخش های مختلف تصفیه فاضلاب نساجی نیز مورد استفاده قرار می گیرد مانند:

  • SAFF
  • فیلتر های چکنده
  • فیلم ثابت در تصفیه بی هوازی
  • فیلتر های تماس بی هوازی

پکینگ مدیا ناحیه بالایی از سطح را ایجاد می کند که در بار مواد شیمیایی و آب مقاوم می باشند و نحوه نصب آنها بسیار آسان است.

نقش زلال ساز لاملا در تصفیه فاضلاب نساجی چیست ؟

بیشتر تصفیه خانه هایی که مربوط به تصفیه فاضلاب نساجی می باشد ته نشینی را در مراحل تصفیه خود دارند ته نشینی به معنای زلالسازی می باشد که در این فرایند ذرات معلق به آرامی ته نشین می شوند. در این حوضچه ها ذرات جامد ته نشین می شوند و ذرات معلق از سیستم خارج می‌گردند. چگونگی ته نشینی به مدت زمانی که این جریان در حوضچه می‌ماند و ته نشینی صورت می‌گیرد و همچنین دمای آن بستگی دارد. بدون اضافه کردن مواد منعقد کننده ته نشینی با سرعت کم انجام می شود. این شکل از ته نشینی در زلال ساز اولیه انجام می‌شود. برای این که بخش ته نشینی در تصفیه فاضلاب نساجی از نظر عملکرد بهتر شود از صفحات لاملا در این حوضچه استفاده می شود. این صفحات با زاویه ای 60 درجه به موازات یکدیگر قرار می گیرند و سرعت ته نشینی را به شدت افزایش می دهند. در واقع لاملا ها پکینگ هایی هستند که با تغییر جریان مایع داخل زلال ساز باعث افزایش جریان ته نشینی می شوند. زلال ساز سوپر لاملا موجب می شود سطح در واحد ته نشینی افزایش پیدا کند و ابعاد مخزن ته نشینی کاهش پیدا کند و زمان ماند هیدرولیکی نیز کاهش می یابد. مقدار سطح ته نشینی پگینک لاملا ها مهم است. برای تصفیه فاضلاب نساجی یکی از گزینه هایی که افزایش پیدا کرده است استفاده از لاملاها در پکیج زلال سازی می باشد که موجب زلال سازی فاضلاب رنگی نساجی و کم کردن کدورت می شود. پکینگ های ته نشینی نیز سرعت ته نشینی لجن را افزایش می دهد و موجب می شود لجن ها به خوبی جمع گردند.

فاضلاب تصفیه شده نساجی چه کاربردی دارد؟

با انجام روش های مختلف فاضلاب نساجی نیز تصفیه می گردد و با توجه به آلایندهای مختلف مانند انواع رنگ ها این روش ها باید به صورت تک و یا ترکیبی برای پساب انجام گردد و نتیجه این کار استفاده مجدد از فاضلاب تصفیه شده باشد که از جمله مهمترین کاربرد های آن می توان به :

  • استفاده کمتر از آب در خط تولید کارخانه نساجی
  • استفاده مجدد ازمواد ی که در حمام رنگ مصرف شده است
  • استفاده از فاضلاب بازیافت شده برای آبیاری محیط اطراف کارخانه
  • پساب بدست آمده می تواند بری مراحل بعدی مورد استفاده قرار بگیرد
  • آب بازیافتی باعث بهتر شدن کار بویلر ها می گردد.
  • آب حاصل از تصفیه فاضلاب نساجی به دلیل پی اچ تنظیم شده از ایجاد خوردگی جلوگیری می کند.